Förstasidan eventnews.se                                         för nöjes skull


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Salig blandning i nytt artistsläpp

 

KOMBINATIONER. Idag släppte Malmöfestivalen vilka 13 nya artister som man har bokat in till sina sommardagar. Amerikanska Flogging Molly tog sitt namn från den lokala puben Molly Malone's och uppträder med traditionell keltisk instrumentering som fiol, mandolin och dragspel, som blandas med punkgitarrer och hårda trummor. En annan kombination mellan olika genrer på festivalen står svenska bandet Opeth för – de kombinerar metal, klassisk rock, prog, folkmusik och jazz. Olika kulturer möts i musiken av Andra Generationen. Tidigare i år tävlade bandet i Melodifestivalen med låten Kebabpizza, ett bidrage som skapades av gänget i Göteborg bestående av just andra generationens invandrare. De är söner till kvinnor och män som kom till Sverige på 50- och 60-talen från Makedonien för att arbeta inom den svenska industrin.

   Övriga artister på festivalen blir elektroniska popbandet Junior Boys från Kanada, Miss Li, Sirqus Alfons musikshow och humorshowen "Almost like boys" med Cissi, Nour och Maud. På festivalen framträder också Alice in Videoland, BWO, Emil Jensen, Slagsmålsklubben och franska melodifestivalsångaren Etienne De Crécy med flera. 080630


 

Nya blueskvällar med säkra kort

 

Jubilerande svenskdansk musikförening på festival och mera blues och roots från andra sidan Atlanten innan dess.

Jubilerande bluesförening arrangerar spelningar även under sommaren.

FOTO: MARIE ÖHGREN

 

BLUES. I år firar Öresundsregionens egen bluesförening Malmoe-Copenhagen Blues Connexion 10 år. Föreningen startades av Steve Grahn, B.G Sahlin och Ulf Rådelius i Malmö, men styrelsen utökades ganska omgående med den danska jazz-bluessångerskan Nana Toft. Därmed uppstod anknytningen till Danmark och namnet kompletterades med Copenhagen. Idag är sammanslutningen en av Sveriges största bluesföreningar.

   – Vi arbetar ideellt för en integration mellan danska och svenska blues-rootsmusiker i Öresundsregionen, säger ordförande Steve Grahn. Just nu planerar han och kollegorna sitt största evenemang med Bluestältet på Malmöfestivalen, en grej man kör för åttonde året i rad.

 

Kirkland och Kellie Rucker

Men innan dess ska blues och rootsmusiken ljuda och det rejält trots en mindre miljö. Samarbetet med KB är nytt och ska förhoppningsvis generera fler speltillfällen i regionen tror Grahn. Men det är Dr Rock som tillsammans med Kulturbolaget har bokat in blueslegenden Eddie Kirkland på St Gertrud i Malmö i mitten av juli, när bluesföreningen håller sitt sommaruppehåll. Kirkland fyller 80 år till hösten och det sägs att han har slutat med att stå på huvudet när han spelar gitarr. Det var nyligen i samband med finska Wentus Blues Bands 20-årsjubileum som han glänste bland andra bluesartister från hela världen och efter det har han valt att turnera med dem. Kirkland föddes på Jamaica, men växte upp i den amerikanska södern. I början av fyrtiotalet drog han som så många andra norrut till de stora industristäderna Detroit och Chicago. Han turnerade i nästan åtta år med John Lee Hooker, men 1961 debuterade han med albumet It’s the Blues, Man!, som i dag räknas till den tidens heta bluesklassiker. Fram till idag har han spelat in en rad album och turnerar fortfarande flitigt i USA och Europa, minst 40 av årets veckor är han på resande fot, därav smeknamnet The Gypsy of the Blues.

   Torsdagen veckan därpå provar man på samma plats ett gig med bluessångerskan Kellie Rucker. Hon har varit med i över 20 år och spelat med folk som Dizzy Gillespie, Stephen Stills, Albert Collins, B.B. King och ZZ-Top! Under de svenska spelningarna kompas hon av ett band bestående av Björn Linder gitarr, Pontus Henrikson keyboards, Peter Sahlin bas och Björn Ekblom på trummor. Varning för ståpäls här. 080630.


 

En bit av Skåne på skiva

 

CD-NYTT. Liksom förra året släpps en skånsk cd-samling, men denna gång inte ”En bit av Österlen”. Den här gången utvidgas området ganska rejält och nu blir det istället en bit av Skåne. Förutom 19 låtar av skånska artister finns åtta matrecept med skånske kocken Peter J. Skogström, årets kock 2006.

   Medverkande är Peps Blodsband, Mikael Wiehe, Michael Saxell & Jalle Lorensson, Sanna Nielsen, Nisse Hellberg & Peps Persson, Timbuktu, Michael Segerström, Östen Warnerbring, Danne Stråhed, Jill Johnson, Tandem, Christian Taak, Jenny Öhlund/Silver, Skinny, Billy Heil och Håkan Brinck. Skivan släpptes igår. 080626

En bit av Skåne

FOTO: WESPA MUSIC AB


Resa och nöje i samma biljett

BILJETTNYTT. En kulturbiljett - för både resa och inträde till ett evenemang - kan snart bli verklighet enligt Nytt från Öresund. Det är Skånes kulturnämnd som föreslår en pilotstudie och regionstyrelsen vill se förslag på hur biljetterna ska fungera i praktiken. Biträdande kulturchef Katarina Carlsson tror att man kan vara igång nästa år med att testa biljetter för resa med kollektivtrafik som också gäller för till exempel ett teaterbesök.

   Skånetrafikens trafikdirektör Gösta Ahlberg menar att man först måste få igång sitt nya biljettsystem och exakt när det blir vet han inte. Via deras nya sajt ska man kunna boka både resa och inträde till ett kulturarrangemang och detta lagras sedan elektroniskt på ett resekort. Oklart, och en känslig fråga, är vilka evenemang som kommer att knytas till förmånen. Idag finns ett visst samarbete mellan Skånetrafiken och kulturnäringen, där till exempel Pågatågen anpassar sina avgångar till teaterföreställningar. Men den inträdesrabatt som kollektivresenärer med sommarkort tidigare hade till exempelvis Skånes Djurpark har i år slopats. 080626

Resa och nöje i en biljett

FOTO: LILL ERIKSSON


Mustasch

Gitarristen Hannes Hansson (t.v) väljer att lämna.

FOTO: FREDRIK KARLSSON

Gitarrist lämnar Mustasch

 

AVHOPP. Hårdrocksbandet Mustasch från Göteborg spelar på flera håll i Sydsverige i sommar. Men publiken får inte se gitarristen Hannes Hansson som hoppar av turnerandet med omedelbar verkan. Efter 10 år i bandet slutar han i och med konserten på Liseberg under onsdagen.

   – Det har varit 10 fantastiska år med bandet, men nu börjar det bli för stort med turnerande över hela världen. Det tar för mycket tid från familjen och annat i mitt liv. Jag måste prioritera om, säger han. Mustasch fortsätter med en tillfällig ersättare tills vidare. 080619


 

Ystadopera ställs in

 

INSTÄLLT. I sommar är det 30 år sedan Sommaroperan i Ystad startade. Jubileet skulle firas med två operauppsättningar, men nu har Opera i Ystad hoppat av firandet. Det är regissören av operan Orfeus som enligt Ystads Allehanda har fått problem och hoppat av. Tanken var att Orfeus skulle spelas i augusti, men områdeschefen för kultur och turism, Charlotta Blom Rudolv, har fått beskedet att operan inte kan hitta en ersättare med så kort varsel. Hon arbetar nu för fullt med att hitta en lösning så att en andra opera kan sättas upp i sommar.

   Firandet är viktigt för kommunen som har avsatt totalt 400 000 kronor, nästan dubbelt så mycket pengar som tidigare år. Opera i Ystad kommer att få betala tillbaka det bidrag som beviljats dem, men La Scanias uppsättning av Figaros bröllop/Den galna dagen spelas som planerat med urpremiär i Ystad den 4 juli. 080619

 

 

Dansbanden invaderar Malmö

DANSBAND. Senare i sommar blir det en veckolång frossa för alla dansbandsfans. Nyligen blev det klart med alla dansband som ska spela på Malmöfestivalen i mitten av augusti. Det blir tonvikt på de stora välkända banden. Man spelar enligt följande schema:

Perikles fredag den 15 augusti

Kikki Danielsson & Roosarna lördag den 16 augusti

Drifters söndag den 17 augusti

Torgny Melins Måndag den 18 augusti

Wizex tisdag den 19 augusti

Black Jack onsdag den 20 augusti

Lasse Stefanz torsdag den 21 augusti

Malmö Brandkår Big Band feat. Sten Nilsson, Monika Tyllgren och gästen Niklas Fredin fredag den 22 augusti. 080619

Dansbanan på Malmöfestivalen.

Bland andra Kikki Danielsson gästar Malmö i sommar.

FOTO: MALMÖFESTIVALEN


 

Mats Svegfors

Mats Svegfors.

FOTO: JAN GUSTAFSSON

Landshövding utreder film-politiken

 

FILMPOLITIK. Idag har regeringen beslutat att landshövdingen Mats Svegfors, ska lämna förslag på hur de framtida filmpolitiska insatserna ska utformas och finansieras. Han ska göra en analys av framtidsutvecklingen på filmområdet, bland annat ägar- och konkurrensförhållanden inom branschen, resurser och betalningsströmmar i svensk film, konsumtionsmönster samt teknikutveckling. Utredaren ska också göra en internationell utblick.

 

Kollar kvalitet och mångfald

Svegfors kommer att pröva om finansieringen av filmpolitiken skapar bästa möjliga förutsättningar för ekonomiskt och konstnärligt risktagande i svensk filmproduktion och om nuvarande insatser på bästa sätt gynnar kvalitet och mångfald i det filmutbud som erbjuds konsumenten. I utredningen kommer man också att titta på om filmstöd också bör ges till film i andra visningsformer än visning på biograf, samt hur en kostnadseffektiv och långsiktig utveckling av digital bio i hela landet kan främjas. Uppdraget redovisas senast den 15 september nästa år.

   – Det nuvarande filmavtalet gäller till och med utgången av 2010. Samtidigt sker det en snabb utveckling på filmens område. Utredaren kan nu förutsättningslöst och i god tid pröva hur den framtida filmpolitiken bör finansieras och utformas, säger kulturministern i ett uttalande. 080618


 

Nöjespark toppar danska nöjen

Tivoli i Danmark förlorade hundratusentals besökare förra sommaren.

FOTO: TIVOLI

DANMARK. Konceptet med flera upplevelser på samma ställe fungerar fortfarande bäst. Enligt besöksstatistiken för Danmarks turistmål 2007 är Tivoli det mest populära nöjet i Danmark. Med drygt fyra miljoner besökare var nöjesparken fyra gånger mer välbesökt än Köpenhamns zoo och nära tio gånger mer välbesökt än konstmuseet Louisiana.

   Men den regniga sommaren förra året gjorde att nöjesparken tappade nästan 300 000 besökare jämfört med 2006 och inomhusutställningen Louisiana klättrade sex placeringar, förbi Odenses och Ålborgs zoo. På Visitdenmarks besökslista är det även ett nöjesfält på andraplatsen. Bakken hade 2,6 miljoner besökare och följs liksom tidigare år av Legoland och därefter Københavns Zoologiske Have. 080626


 

Bidragsstrul hotar festival

Riddare

FOTO: ARKIVBILD eventnews.se

YSTAD. Medeltidsfestivalen på Bjersjöholm i södra Skåne riskerar läggas ned nästa år. I tisdags beslutade kultur- och turismnämnden i Ystad att festivalen bara får en tiondel av sökta bidrag på 100 000 kronor.

   – Vi har inte de pengar som föreningen ansökt om, säger nämndens ordförande Cecilia Fahlborg (m) till Ystads Allehanda. Festivalen blev helt utan bidrag förra året, eftersom den arrangerades av ett kommanditbolag. I år kom bidragsansökan för sent och gick därmed miste om chansen till de större verksamhetsbidragen. När ansökan från Medeltidsföreningen kom in på våren fanns bara projektbidrag på totalt 120 000 kronor kvar för kommunen att fördela mellan samtliga sökanden. Nämnden beviljar nu 10 000 kronor till festivalen, men kommer att diskutera ett framtida samarbete med föreningen. 080618


 

STIM släpper icke-kommersiell musik

 

AVKNOPPNING. Från halvårsskiftet ombildas STIM:s avdelning Svensk Musik till ett helägt aktiebolag. Det nya namnet blir Svensk Musik Swedmic AB och därmed separeras den kulturpolitiska verksamheten från den upphovsrättsliga. Avdelningen Svensk Musiks kulturpolitiska insatser har bekostats av STIM sedan 1923 och har arbetat för att lyfta fram icke-kommersiell svensk musik och tillhandahålla material i form av noter, skivor och information om musikskaparna. Det nya bolaget ska fortsätta det arbetet, när STIM anser att man måste lägga all kraft på hanteringen av upphovsrätter.

   – Konkurrensen mellan STIM-sällskapen i världen kommer att leda till att de i framtiden med stor sannolikhet inte kommer att kunna stödja sina länders musik i samma utsträckning som hittills. Det innebär en risk att den musikaliska mångfalden minskar, menar Roland Sandberg som blir vd i det nya bolaget. Han hoppas att kulturministerns önskan om en ökad mix av privat och offentlig finansiering av kulturverksamhet ska infrias.

   – Vi kan konkret bidra till att förverkliga den ambitionen.

I Sverige har Svensk Musik hand om notmaterialet till nästan all svensk konstmusik och bidrar exempelvis med stämmaterial till beställare av nya symfonier och operor. STIM befarar att framtida neddragningar av deras kulturpolitiska stöd kan slå mot alla genrer och även promotionverksamheten för dessa - inklusive musikexportsatsningar. Svensk Musik har en budget om 22 miljoner kronor varav 2,5 miljoner kronor kommer från staten. 080618


 

Danmark diskuterar mega-evenemang

 

Köpenhamn vill ha världsutställning eller olympiska spelen 2024.

 

KÖPENHAMN. Nyligen berättade Köpenhamns överborgmästare Ritt Bjerregaard (s) att hon jobbar för att få världsutställningen 2020 till Danmark. I oktober tar Köpenhamns kommun ställning till om staden ska skicka in en ansökan.

   – En begivenhet som världsutställningen skapar inte bara betydande tillväxt inom turistnäringen. Den är också en hävstång för hela utvecklingen av stadsmiljön och det är mycket positivt, säger Wonderful Copenhagens vd Lars Bernhard Jørgensen till Politikens nätupplaga.

 

OS med Malmö

Det talas om besökssiffror på runt 25 miljoner turister under ett halvår, så det är kanske inte så märkligt att han och Danmarks ekonomi- och näringsminister Bendt Bendtsen (Kons) vill veta mer om planerna kring det som man benämner som ett globalt megaevent. Bjerrgaard medger att det skulle krävas stora investeringar i infrastruktur och utbyggnad av trafiksystemen, tittar man på världsutställningarna 2010 och 2015 i Shanghai och Milano har dessa en budget på drygt 23 miljarder danska kronor. Men enligt Berlingske Tidene vill kulturministern och Köpenhamns teknik- och miljöborgmästare Klaus Bondam (Rad) hellre att staden satsar på de olympiska spelen 2024 tillsammans med Malmö. Det tror Bjerregaard kostar mer än det smakar. 080618

Glyptoteket i Köpenhamn

Skulpturer i Glyptoteket, Köpenhamn.

FOTO: DITTE ISAGER

 


 

Malmö arrangerar idrottsfestival för veteraner

Nästan som olympiska spel blir det när europeiska mästerskap för veteraner startar i Malmö efter sommaren.

FOTO: EUROPEAN MASTERS GAMES

 

 

SPORT. Att spelen benämns med Masters har med de deltagandes ålder att göra och inte nivån på de sportsliga bedrifterna. En skillnad jämfört med OS är att man tävlar individuellt och inte i nationella lag. Men i EMG finns inga kvalificeringskrav och det görs inga uttagningar innan spelen. Tävlingen som lika mycket är en sportfestival med sociala evenemang och nya upplevelser arrangeras av bland annat The European Masters Sports Association, EMSA, Skåneidrotten och Region Skåne.

 

Upptakt inför världsmästerskap

Man hänger på i Olympiadtider, tävlingarna ska arrangeras vart fjärde år och man anammar spelens ideal med sport som en mänsklig rättighet för alla människor oavsett ålder eller andra sociala skillnader. Enda kravet är att man är europeisk invånare och har fyllt 35 år när man kommer till tävlingen. Alla ska få vara med heter det, men när det kommer till vem som anses vara europé går man efter FN:s definition. I skrivande stund finns ännu bara ett 60-tal registrerade deltagarprofiler, mestadels svenskar och bland dessa bara ett par med utländsk bakgrund. Enligt projektledaren når man intresserade deltagare främst genom digital kommunikation och på det viset ska flera tusen ställa upp och tävla i Malmö.

   – Vi har i dagsläget cirka 4 000 registrerade deltagare, men fortsätter att ha anmälningssystemet öppet under sommaren, säger projektledaren Malin Eggertz Forsmark. Idén med internationella idrottstävlingar för veteraner är på intet sätt ny. Sedan mitten på åttiotalet har den Internationella Master Games Association, IMGA, arrangerat World Masters Games vart fjärde år, senast i Edmonton 2005. Nästa år arrangeras WMG i Sydney och då hoppas man på runt 35 000 tävlande veteraner.

   – Att nu starta upp Europeiskt Masters Games bygger på en önskan om att locka fler européer till WMG.

   För alla grenar tas en avgift ut, dyrast blir det för tävlande i golf, minst betalar deltagarna i Volleyboll eller Beach Volleyboll. Under evenemanget spelas också en nostalgimatch i fotboll, mellan svenska bronslaget från 1994 och danska europamästarna 1992. 080617


 

Jazzmusikern Esbjörn Svensson är död

 

AVLIDEN. Jazzmusikern Esbjörn Svensson har omkommit i samband med en dykolycka utanför Stockholm i helgen.

   Han blev tidigt nyfiken på musik och utforskade den tillsammans med grannkamraten Magnus Öström. ”När Magnus fick sitt första riktiga trumset bar han över det till vårt hus och så började vi spela. Vi hade ingen aning om hur man gjorde men det var väldigt kul! Eftersom vi inte hade någon lärare och ingen sa åt oss hur man skulle göra så kunde vi allteftersom utveckla vår musik på ett alldeles eget, personligt och unikt sätt” har han skrivit på trions hemsida. Under åttiotalet blev det Musikhögskolan i Stockholm, därefter kom Dan Berglund med och Esbjörn Svenssons Trio bildades. Debutskivan släpptes 1993 och genom åren har trion kammat hem i stort sett alla utmärkelser en jazzmusiker kan få.

   Vid millenniumskiftet kom deras internationella genombrott och trion utsågs 2004 till European Artist Of The Year, av en jury som representerade 23 länder. Därefter har de turnerat i Europa, Japan, Australien, Brasilien och USA. Esbjörn Svenssons Trio är troligen den mest etablerade svenska jazzensemblen internationellt sett.

Esbjörn Svensson trio.

FOTO: PATRIK SEHLSTEDT

Framöver skulle de ha spelat på flera svenska och utländska orter, bland annat i Ystad i sommar och under Kristianstad jazzfestival i oktober, samt släppa en ny skiva. 080617


 

Stevie Wonder

Stevie Wonder.

FOTO: LIVE NATION

 

Stevie Wonder till Norden

 

SOULJÄTTE. Det är tio år sedan Motown-artisten Stevie Wonder gav sig ut på Europaturné. Nu är det dags igen. Nyheten kom nyligen på ett pressmöte på Hard Rock Café i London, där han också gav en minikonsert. Konserterna i september blir en best-of-kväll med verk som gjort att han fått 25 Grammys och det prestigefyllda Lifetime Achievement Award. Turnéen starter den 8 september i National Indoor Arena i Birmingham och avslutas 20 dagar senare i Paris.

   – Tack kan aldrig sägas för ofta. Denna turné är en hyllning till liv, musik och tack, säger Stevie Wonder. Konserten i Danmark ges på Ålborgs musikarena Gigantium i mitten av september, två dagar innan showen kommer till Stockholm och senare Norge. Arenan i Danmark sväljer 7 000 sittande personer och biljetterna som släpptes under måndagen går loss på minst 1 000 danska kronor. Stevie Wonders karriär har resulterat i 49 top 40-singlar, 32 #1-singlar, en Academy Award för låten ”I Just Called to Say I Love You” samt Billboard’s 2004 Century Award. Han blev upptagen i Rock and Roll Hall of Fame 1989, samma år som Rolling Stones. 080617


 

Artister tas över av större hus

 

UPPKÖP. Konsertarrangören Live Nation Sweden köpte igår upp artistbolagen Lugerinc AB och Moondog Entertainment AB. Säljarna Ola Broquist, Patrik Fredriksson och Morgan Johansson kommer att vara kvar i verksamheten liksom ett 20-tal anställda. Deras agentur representerar närmare ett hundratal svenska artister som Adam Tensta, The Hives, Petter, Moneybrother, Lykke Li, Juvelen och Shout Out Louds. De senaste åren har företaget skapat egna festivaler som Way Out West, Where The Action Is och Accelerator, men även fungerat som huvudleverantör av internationella artister till Arvikafestivalen. Systerbolaget Moondog Entertainment är ett managementbolag som representerar artister som José González och The Hellacopters.

   Thomas Johansson, ordförande i Live Nation Europa och som en gång startade Ema Telstar (numera Live Nation Sweden) tror de uppköpta bolagen har en framtid som stämmer väl överens med koncernens visioner. Live Nation är en av världens ledande arrangörer av live-evenemang. Förra året sålde koncernen konserter till drygt 60 miljoner människor vid fler än 25 000 evenemang världen över. The Rolling Stones, The Police, Madonna, U2 och Robbie Williams är några av deras internationella uppdragsgivare under de senaste åren. Koncernen producerar och arrangerar även andra underhållningsevenemang och driver runt 160 spelplatser i världen, i form av klubbar, teatrar och arenor. 080617


 

Marie Picasso gästar barnens allsång

 

 

BARNSHOW. Förra årets turné med Barnens allsång från Skansen, ger sig ut på vägarna även i sommar. I fjol såg 24 000 besökare de 16 föreställningarna på olika platser i landet. Årets upplaga som ges vid 20 tillfällen leds återigen av Bolibompa-profilen Ayla Kabaca och tv-kollegan Henrik Ståhl som underhåller till musik av husbandet Krumelurorkestern. Hemliga gästen är så här långt fram på turnén redan avslöjad och denna gång är det Idolvinnaren Marie Picasso som är med och sjunger.

   Medverkande från Sydsverige är även denna sommar några skådespelare från Astrid Lindgrens Värld i Småland. Det är Pippi Långstrump, fröken Prusselius samt konstaplarna Kling och Klang. Allsången gästar Sydsverige vid månadsskiftet juli-augusti, på Sundspärlan i Helsingborg och i Folkets Park, Malmö. Innan dess ges liknande, men helt annan barnunderhållning i Sydsverige, bland annat genom Sommarteater på Krapperup, som i juli ger musikteatern Kullabyn på First Camp Mölle. 080617

Marie Picasso

Marie Picasso. FOTO: MATS BÄCKER


 

Johan Wissman

Carolina Klüft

Mer sydsvensk friidrott ikväll

 

FRIIDROTT. OS-nominerade Johan Wissman, Carolina Klüft och Magnus Arvidsson kommer till Sydsverige ikväll, i en friidrottsgala i Karlskrona. Carro som numera kan kalla Karlskrona IP för hemmaplan talar varmt för hemstaden och tror inte på bakslag inför kvällen.

   – Det var en fantastisk gala här förra året och jag hoppas på att själv prestera lika bra i år. Jag hoppas absolut på att ligga på samma längder som i Malmö.

 

Tävlar i midsommar

Folksam Grand Prix är elitserien för de svenska friidrottarna. I år innebär sommaren en viktig del i landslagets uppladdning inför OS i Kina. För de idrottare som inte får en plats dit gäller att komma med i landslaget för att tävla i Finnkampen, i Helsingfors i slutet av augusti. Det lär inte heller bli så mycket sill och potatis för atleterna. Under midsommarhelgen 21-22 juni kommer landslaget att tävla i Europacupen i Istanbul i Turkiet. Liksom ifjol tävlar Sveriges herrar och damer i First League grupp B. Bland dem som har Europacupen med i sin tävlingsplanering finns Stefan Holm, Susanna Kallur, Emma Green, Johan Wissman, Alhaji Jeng, Magnus Arvidsson, Mustafa Mohamed och Carolina Klüft. Förbundskapten Thomas Engdahl kommer att presentera det kompletta uttagna laget efter galan i Karlskrona ikväll.

   Där planerar kortdistanslöparen från Kvistofta, Helsingborg – Johan Wissman – ställa upp på 200 meter. Det största hemmahoppet i Karlskrona är spjutkastaren Magnus Arvidsson, som efter två Golden League-starter gör säsongsdebut i Sverige. På förra årets gala vann Johan Wissman 200 meter på 20.72, Carolina Klüft längd på 6.71 meter och Magnus Arvidsson vann spjutkastningen med 84.98. Tävlingarna sänds inte på tv den här gången, men liverapporteras på nätet via friidrott.se. 080616

 

FOTO: RYNO QUANTZ/SVENSK FRIIDROTT


 

Linkin Park missade Hultsfred - igen

 

INSTÄLLT. Årets publiksiffra slutade på 23 383 betalande besökare till Hultsfredfestivalen. Många av dem hade kommit till Småland för att se en av huvudakterna, det amerikanska bandet Linkin Park. Av de 94 bokade banden var det bara detta som absolut inte fick ställa in – igen. Men så blev det alltså ändå. Linkin Park skulle ha spelat på Hultsfred redan 2003, men då var det sångaren Chester Bennington som insjuknade så att konserten fick ställas in. I lördags ställde Linkin Park in i sista minuten och denna gången anges orsaken vara att en av gitarristerna insjuknat och fått flygförbud i 72 timmar. Därmed avbokades också giget igår i Schweiz och bandet fick stanna i Finland där de under lördagen gjorde ett av stoppen på sin Europaturné. Fans som rest långt för att se Linkin Park i Hultsfred har i helgen uttryckt olika krav om ersättning för den inställda spelningen. Arrangören Rockparty menar att bandet ställde in spelningen med så kort varsel att det inte var praktiskt möjligt att hitta en lämplig ersättare. I ett pressmeddelade skriver bandet att de hoppas kunna gottgöra de svenska fansen inom kort. 080616


 

Lund – en körstad att räkna med

 

KÖRFESTIVAL. Nu är det kirrat och klart att över tusen körsångare från Skåne medverkar i två stora galor i höst. Det är i Lund som andra upplagan av Lund International Choral Festival arrangeras den 8 till 12 oktober.

   Körfestivalen ingår för första gången som en del i Öresundsfestivalen Music Around. Festivalens invigningskonsert ges under ledning av dirigent Giordano Bellincampi, operachef för den Jyske Opera i Århus.Konserten, som i år genomförs i Lunds nybyggda kombiarena, handlar om ett av musikhistoriens mäktigaste verk Giuseppe Verdis Requiem. För en körsångare är det här drömscenariot, med storslagna melodier, kraftfulla rytmer och dramatiska vändningar. I höst framförs det av nästan 500 skånska körsångare mellan 16 och 75 år, samt Lunds Stadsorkester som för evenemanget utökar till 90 man.

SjungGung

Den första körfestivalen hölls 2006 med 1 500 medverkande inför cirka 10 000 besökare.

FOTO: JAKOB REMPE

Stor barnkör

Nu har noterna delats ut och körerna har börjat instuderingen var och en på sitt håll. I september ska alla samlas för gemensamma repetitioner med Sofia Söderberg Eberhard, kormästare på Malmö Opera. Förutom inbjudna ensembler kommer liksom förra gången barnkörgalan SjungGung. Det är ett evenemang med 600 medverkande barn, som i år får draghjälp av artisterna Ola, Molly Sandén och Riltons Vänner. Körsångarna är alla i mellanstadieålder och kommer från 26 körer, från kulturskolor eller musikklasser och barn- och kyrkokörer runt om i Skåne. 080613

 


 

LaGaylia tävlar för Sverige

 

SÅNGTÄVLING. Det blir inga lokala artister i år heller när Sverige ska tampas i en andra lite mer regional melodifestival. Istället förs fanan av Rhapsody in rock-artisten LaGaylia och nykomlingen Caroline Larsson från Göteborg som representerar Sverige i Baltic Song Contest i mitten av juli. Sångtävlingen som avgörs under Östersjöfestivalen i Karlshamn har dessutom deltagare från Polen, Ewelina Flinta & Lukasz Zagrobelny – från Lettland, Tribes of The City – från Tjeckien, Roman Lasota – från Litauen, Felix & Taja och Verona från Ryssland.

   Även artister från icke Östersjöländer, som Irland, Luxemburg och Norge kommer till Sydsverige för att tävla i regionens egen melodifestival. Sångtävlingen spelas in varje år av polsk TV2 och sänds även över satellitkanalen Polonia. Tidigare år har bland andra Sofia Källgren, Peter Jöback (vinnare 1992), Tove Naess och Christer Björkman deltagit. Fem gånger har Sverige vunnit tävlingen som hållits årligen från 1987. Första året vann Polen och andra året vann svenskan Britt Dahlén. 080613

LaGaylia

Håll tummarna för LaGaylia och Caroline i juli.

FOTO: SPOT-ON PRODUCTION


 

Teaterrepertoaren i Helsingborg hotas

SPARTIDER. Publikbeläggningen vid Helsingborgs stadsteater har varit bra de senaste åren, men det räcker inte när kostnadsökningarna är större än intäkterna.

Helsingborgs stadsteater

All verksamhet inom Helsingborgs stadsteater kommer att beröras av besparingarna framöver.

FOTO: ARKIVBILD eventnews.se

Teaterhuset har dessutom genomgått en omfattande renovering under två år och har inte kunnat köra verksamheten fullt ut. Därför måste teatern spara upp till fem miljoner kronor nästa år, vilket troligtvis kommer att påverka repertoaren.

   – Vi har gjort våra ägare uppmärksamma på detta, men har nu fått besked att vi inte får de medel som vi begär, och då får vi ta konsekvenserna av det, säger vd Katarina Kristiansson till Sveriges Radio P4. Sedan flera år tillbaka har både statliga och kommunala bidrag ökat mindre än teaterns kostnadsökningar. I år täcker gamla vinster budgetens övertrassering på 3,5 miljoner kronor, men för att gå runt nästa år måste man spara på allt. 080613

 


Kniven på strupen för Hultsfred

UNGDOMSFESTIVAL. Runt 22 500 biljetter har sålts till Hultsfredfestivalen som inleds idag torsdag. Efter förra sommarens fattiga knappt 24 000 besökare, och en förlust på sju och en halv miljon kronor, fick festivalchefen JP Bordahl kicken. Nu hoppas man att antalet besökare ska öka under helgen, samtidigt skriver festivalens arrangör Rockparty på sin hemsida ”Fick du ingen biljett, se festivalen från datorn”.

Nischas mot ungdomar

Ikväll och i natt visar man livekonserter med Serj Tankian, Danko Jones, Jaguar Love, Neverstore och Sonny J. Dessutom visas konserten med Babyshambles från Hultsfred 06 ”on demand”. Och nej, detta är inte för att man tror att det skandalomsusade bandet ska ställa in…

   Det är mer som går motigt i de småländska skogarna. Att Hultsfreds kommun gick i borgen med tre miljoner kronor för Rockparty förra året var olagligt. Det har länsrätten i Kalmar slagit fast i en dom, enligt TT. Och i år har festivalen mer än 30 färre akter jämfört med i fjol. Per Alexanderson, som var med och startade festivalen på 80-talet ska som ny general städa upp i ekonomin, folk har sagts upp och man har gett sig själv tre år att komma på banan igen.

   Det är en tuff konkurrenssituation och för att klara sig tänker man fokusera än mer på den unga publiken och har därför sänkt biljettpriserna och haft dj:s, chillout och filmvisning dagarna innan festivalen. Rockparty har också inlett samarbete med konsertarrangören AEG Live efter att man brutit med Live Nation i höstas. Svaret på det blev nya endagsfestivalen Where the action is i Stockholm som den dumpade arrangören kör samtidigt som Hultsfred nu på lördag.

   – Jag tror inte att man nästa sommar får se det stora utbudet av enskilda arenakonserter. En del av dem kommer att torska. Rejält, säger Per Alexanderson till nättidningen Corren. 080612

Hultsfredfestivalen

Rockparty håller fast vid idén att Hultsfredfestivalen ska vara en renodlad ungdomsfestival. FOTO: eventnews.se

 

Noice

Nephew

 

Noice (t.v) har sålt en miljon skivor och har hits som En Kväll i Tunnelbanan, Du Lever Bara En Gång, Dolce Vita, Vi Rymmer Bara Du Och Jag, Television och Nätter Utan Slut. Ovan det danska bandet Nephew.

De underhåller i Helsingborg i sommar

ARTISTKLART. Nu börjar det dra ihop sig inför den tre dagar långa festivalen i Helsingborg i slutet av juli. Idag blev det klart med över 125 nya artister. Vi har hela listan. 080612

 

Afrikansk cirkus
Aguson
Allsång med POP-60
Amanda Jenssen
Anna Döbling
Arne Maltéus Band
Axel Falk
Beatstones
Behrang "Rap-Tor" Miri.
Bengt Erixon
Billesholms Storband
Björn Ingelstam
Blomma På Lyra
Bo Magnusson
Bo Wilsson Band
Boogie Dukes
Brandsta Citysläckers
Buzzin Blues
CALLGIRL contemporary
Carlings Varieté
Chaeos Tribe
Cirkusskola
Cloudscape
Clownen Baiba
Clownen i vårt hjärta.
Conny Söderlund
Dan Viktor
Dánjál Sverige Premiär
Dansgruppen Mix-It-Up
Darkane
David Åhlén
DD & The Dynamos
Dokumentärfilm Stumpen Teater på liv
och död
Dollface
DriLL & DruLL
Dynamitez
Empty Hearts and the Cherry Pies
Familjeteater
Filmrallyt
Find Together Jazz trio
Frank Andersson Band
Fredrik Norén Band

Freestyle Phanatix
Frida

Gary Atrics
Guds Clown Stand Up predikan
Gun Holmerin & Henrik Malmros
HECK
Helsingborgs Musikskola
Helsingborgs Vokalensemble
Highball Shooters
Hoffmaestro & Chraa
Howdie Ho
Höganäs DragspelsorkesterJan Hammarlund
Jan-Olof Andersson
Jazzin´Jacks
Jenny och Fredrik
Jenny Silver
Jill Johnson
Johan Wellton Unplugged
Juno
Kaizer Orchestra
Kayser
Kindred
Kurt Lönn Band
Kören Happy 60 s
Kören Veggie Pops
Lars Demian
Lars T. Johansson
Lasse Tennander
Laura Wihlborg
Lights
Los Legendos
Magnus Tingsek
Maldo
Mange Schmidt
Maria Yvell
Martin Kann
Mary Jane
Matilda Magnusson
Mikael Wiehe & Ebba Forsberg
Miranda Borgkvist
Moa & Joel Torstensson
Mod Experience
Moto Boy

Nephew [DK]
Next Generation
Nilla Nielsen
Noice
Nuuf-Respect

Ola Magnell

Ove Gustavsson

Partypatrullen

Pelle Ossler
Perikles
Piedmont Project
Plommons
Poetry Slam
Prebens Pågar
Prova på att dansa med Mångkulturellt
Center
Pär Sörman
Rubber Band [DK}
S.T.I.C.S.
Scintops
Shaki och Lil E
Simon Gärdenfors
SIMSOAK
Sinne Egg [DK]
Sins In Vain
Soilwork
Soma
Staffan Hellstrand
Stand Up Comedy
Starka sagor för barn
Stefan Demert
Stenen Kryper
Stone Skegg
String of Pearls Bigband
Sundsgårdens teaterlinje
Supertjejen Wilja
Suzanne Johanson,
T D Lemon
Teens in the 60 s
The Neats
This Was
This Vision
Tora Ljusberg
Trio Svenska Lutan
Trollkarlarna Charlie Chaper och Malin
Nilsson
Trulssons DansOrkester
Underklassen från Stockholm
Unite 5
Urban Mind
Vincent
Vivian Buczek Trio
Volbeat
Yngve Fritjof Kristiansen [NO]
Yohanna Nordh

Zippy Zoo

Skånska musikarkeologen Lund prisas

PRISAD. Årets Mungiga 2008, även kallat Swedish Early Music Award 2008, har tilldelats den skånska musikarkeologen och producenten Cajsa S. Lund. Hon tog emot utmärkelsen i slutet av förra veckan i Stockholm i samband med Stockholm Early Music Festival.

   Det är den rikstäckande Föreningen för tidig musik, FFTM, som årligen delar ut utmärkelsen till den person eller grupp som gjort en beundransvärd insats för den tidiga musiken i Sverige. Cajsa får priset för att i många år ha arbetat för den tidiga musiken och dess etablerande i musiklivet i landet och i synnerhet södra Sverige. Hon har också skapat Ensemble Mare Balticum och ligger bakom flera barockmusikfestivaler, senast Palladium Baroque i Malmö. Efter pensioneringen från Musik i Syd har hon fortsatt att arbeta för den historiska musiken. 080612

Cajsa S. Lund

Cajsa S. Lund med en traditionell skallra av gåsstrupe.

FOTO: GUNILLA LINDBERG


 

Konono No1

Afrikansk musikgrupp vägras spelning i Malmö

 

Det osäkra läget i Demokratiska Republiken Kongo gör att Sommarscen i Malmö måste ställa in en konsert.

 

INSTÄLLT. Efter mycket spring på ambassader, och många officiella dokument skickade mellan Europa och Kongo, så lovade svenska ambassaden i Kinshasa äntligen visum för gruppen Konono No1 igår. Men kort efter att man presenterat den kommande konserten i Malmö kom beskedet att visum för orkesterns medlemmar inte har utfärdats i tid. Gruppen kan därför inte resa till Sverige. Reglerna för inresetillstånd till Schengen-länderna för icke EU/EES-medborgare har de senaste åren skärpts.

   – Det leder till att en del artisters möjligheter att framträda på europeiska scener och festivaler begränsas, säger Sommarscens ansvariga producent Ditte Nielsen. Konono No1 kombinerar sina elektroniska tumpianon (likembé) med traditionella instrument, slagverk hopplockade från närmsta bilskrot. Elektroniken är enklast möjliga och instrumenten ofta hemmabyggda och helt analoga. Gruppens ledare, Mawangu Mingiedi, fick tag på större högtalare och hittade därmed en större publik. I Kinshasa har gruppen varit välkänd sedan 70-talet, med albumet Congotronics för tre år sedan upptäcktes dem av övriga världen. Men det allra första besöket i Sverige får alltså vänta. 080612


 

20 får lämna nordiskt skivbolag

 

VARSEL. Skivbolaget Bonnier Amigo Music Group omorganiserar och introducerar samtidigt nya processer som ska förstärka samarbetet med artisterna. Bolaget är just nu i slutfasen av den största omstruktureringen någonsin enligt Musikindustrins nyhetsbrev. Kontoren i de fyra nordiska länderna samt distributionscentrat i Skara behålls, men antalet anställda minskas från sjuttio till femtio. Istället för att ha egen personal byggs ett stort nätverk av externa konsulter, för att anpassa verksamheten till den nya musikmarknadens förutsättningar.

   – Det finns i dag många artister, både nya och etablerade, som söker en mer dynamisk samarbetspartner och som vill ha större kontroll över den egna karriären, säger koncernchefen Fredrik Ekander. 080612

 

Skatteverket kollar festivaler och marknader

 

Kontantintäkter redovisas inte som de ska enligt Skatteverket.

 

STICKPROV. Från och med nu i juni utvidgar Skatteverket en redan pågående granskning av torg- och marknadshandeln i landet. Därmed kommer även annan tillfällig försäljning i samband med exempelvis mässor och festivaler att omfattas av kontrollen.

   – Syftet med aktionen är att förebygga och upptäcka skattefusk. Vi vet att det förekommer en hel del fusk inom den här typen av kontanthandel, säger Conny Svensson, riksprojektledare vid Skatteverket. Även landets kommuner berörs.

   – Vi kommer även att kontrollera de som upplåter mark och lokaler åt försäljningen. Den platsupplåtare som inte angivit vem som hyrt en plats riskerar en kontrollavgift på 2 000 kronor för varje person som inte redovisats. Under sommarsäsongens alla lokala och tillfälliga marknader, festivaler och andra arrangemang med försäljning vill Skatteverket se en bättre redovisning av intäkterna. Därför utför man i sommar oannonserade besök hos bland andra torg- och marknadshandlare för att identifiera näringsidkare. I ett senare skede kontrolleras vilka inkomster försäljaren redovisar för Skatteverket. Förutom torg och marknad omfattas även kontroll av personalliggare, restauranger och annan kontanthandel. 080611

 

FOTO: ARKIVBILD eventnews.se

Skatteverket intensifierar kontrollen av kontanthandeln.

 

Publiken: Ont om tid och för dyra konserter

 

Svenskarna upplever att de inte har tid att gå på teater, bio eller besöka en konstutställning. Istället umgås man med vänner, är ute i naturen eller surfar på nätet.

Stora kulturkonsumenter, mest kvinnor, upplever att tiden eller pengarna inte räcker till.

 

Kvinnor prioriterar annat

Det vanligaste hindret för att ta del av en kulturupplevelse är bristen på tid, när det gäller teaterbesök är det lika ofta prislappen som hindrar. En rock- eller popkonsert eller ett krogbesök anser sig fler ha tid med, men det blir för dyrt tycker svenskarna. Mest väl värt priset upplever de tillfrågade att pocketboken är. Kvinnor upplever oftare än män någon typ av hinder för att gå på museum, bio eller teater. Det är bara när det handlar om fotboll eller ishockey som fler män än kvinnor upplever att det finns hinder. I nästan samtliga kulturkategorier är det runt 6 procent som hindras av att man inte har någon att gå med. Generellt sett är det hushåll med barn som upplever störst hinder för att ta del av kulturutbudet. Samtidigt är det de största kulturkonsumenterna som upplever störst hinder att ta del av kultur. 080611

 

LILL ERIKSSON

TIDSBRIST. Det är SOM-institutet som förra året frågade 3 000–6 000 svenskar vilken typ av kultur man konsumerar och för första gången har man också frågat vad det är som gör att man väljer bort olika kulturaktiviteter. Enkätsvaren visar att svenskarna i stor utsträckning tar del av kultur genom böcker, dvd och cd. Hela 85 procent uppger att de har läst en bok under det senaste året. Många ägnar sig också åt eget kulturskapande, nästan hälften uppger att de har ägnat sig åt någon typ av hantverk någon gång under det senaste året och två av tio har själva spelat musik.

 

Biobesöken prioriteras

När det gäller kulturutbudet väljer de flesta att gå på bio. Sex av tio svenskar går på bio minst en gång om året, cirka fyra av tio uppger att de går på museum, teater eller en konstutställning. Minst intresse finns för balett- eller dansföreställningar, där man också saknar ett bredare utbud, svagt intresse finns också för klassisk konsert och opera. Inte helt oväntat är det kvinnorna som är de stora kulturkonsumenterna och kulturkonsumtionen är högre i storstad jämfört med landsort. Det är framför allt akademiker med höga eller medelhöga inkomster som dominerar när det gäller kulturkonsumtionen. På frågan om folk skulle vilja ta del av kulturlivet mer än de gör och vad som i så fall hindrar dem att göra det uppger hälften någon form av hinder för att gå på bio så ofta som de vill, 42 procent upplever hinder för att gå på teater så ofta som de vill och 35 procent upplever hinder när det gäller besök av rock- och popkonsert.


Fotnot. Rapporten Livsstil och kulturvanor i Sverige har tagits fram på uppdrag av Statens kulturråd, i samverkan med Svensk Scenkonst och Svenska Filminstitutet. Datainsamlingen gjordes genom enkäter under hösten 2007. Hela undersökningen finns att läsa på Kulturrådets hemsida.


 

Ingen vill ta över nedgången bowlinghall i Karlskrona

 

BOWLING. Bowlinghallen af Klint i Karlskrona får kommunen fortsätta att sköta själv. Enligt den finns ingen som är intresserad att ta över verksamheten. I april beslutade man att kolla upp om bowlingen kunde konkurrensutsättas och drivas i privat regi.

   – Ett antal intressenter har funnits, men ingen av dem har valt att lämna in något anbud för att ta över driften, säger Ann-Katrin Olsson, förvaltningschef idrott- och fritidsförvaltningen. Eftersom inga anbud kommit in kommer nu Karlskrona kommun även fortsättningsvis driva verksamheten. Bakom förslaget om upphandling stod femklövern och sverigedemokraterna som hoppades att hallen under privat flagg skulle drivas mer kostnadseffektivt. Kommunen och Karlskronahem har sedan 1997 drivit af Klint, som nu är i stort renoveringsbehov. 080610

Ann-Katrin Olsson

Ann-Katrin Olsson.


 

Absolut gammal musik

 

SOMMARKONSERT. Alla träffades i Skåne. Sopranen, Camilla Johansen, som sjungit på the Royal Opera Covent Garden i London och Theatre Champs-Elysees i Paris, samt blockflöjtspelerskan Anna-Carin Fogelqvist, som har spelat och komponerat teatermusik för bland andra Moomsteatern och Musik i Syd. Lägg därtill slagverkaren, Hans Lundquist som dessutom hanterar barockens långhalsade luta, teorb. Och så Pelle Halvarsson, barockcello och slagverk, som har komponerat musik på Dramaten och Radioteatern samt spelat med Rikard Wolff och Stefan Sundström. Denna brokiga samling musiker bildar Ensemble Flatterie. Gruppen har spelat tillsammans sedan 1988 på Musikhögskolan i Malmö och spelar både akustiskt och förstärkt på sina tidstrogna instrument.

   – Efter 20 års konsertverksamhet och tusentals föreställningar satte vi oss ner och gick igenom våra favoriter, berättar Anna-Carin Fogelqvist.

 

Det bästa från 1228 till 1767

De valde ut de absolut bästa låtarna som skrivits under de århundraden de gillar mest – låtar från åren 1228 till 1767. Gruppen har släppt flera skivor och turnerat i Sverige, England, Danmark och Tyskland. En del kanske känner igen dem från sommaren 2002 då ensemblen spelade teatermusik till 1600-talskomedin Kvällsflirten på Marvinsholms slott. Eller kanske från radion eller Sveriges Television där deras rockvideo med 1700-talsmusik spelats vid flera tillfällen. I sommar firar Ensemble Flatterie sitt 20-årsjubileum med att gå tillbaka till ursprunget. Det vill säga att spela i kyrkor precis som på 80- och tidiga 90-talet. Ensemblen arrangerar de gamla låtarna så att de låter dagsaktuella och spelar på tidstypiska instrument som blockflöjter, cello, lutor, slagverk.

Flatterie

Sommarkonserterna i Landskrona inleds i Borstahusens kapell, med Ensemble Flatterie – en grupp som spelar barockmusik.

 

 

På repertoaren finns en country från 1500-talet, en arabisk dans från 1300-talet och en technolåt från 1377. Undrar just hur det låter när sommarkonserterna i Landskrona inleds på söndag kväll. Det blir garanterat ”Absolute old music” i Borstahusens kapell. 080610


 

Quicksilver Bowlriders 08

Den 2 000 kvadratmeter stora Stapelbäddsparken invigdes för två år sedan och även i år genomförs här en deltävling och finalen i skateboardserien bland pools, bowls, trappor, ramper och räcken. FOTO: DICK FREDHOLM

Skateboard-serien avgörs i Sydsverige

 

SKATEBOARD. För tredje året i rad avgörs skateboardtävlingen Quiksilver Bowlriders i Stapelbädds-parken i Malmö. Det är ett stort internationellt evenemang som på torsdag blir ännu större. Då intar bland annat 30 specialinbjudna juniorer från Sverige, Danmark, England, USA och Frankrike som gör upp om äran och den inte så oansenliga prissumman. Även förra årets vinnare Alex Sorgente från USA kommer att vara på plats.

 

Masters nytt för i år

   – I år har vi jobbat vidare med att utveckla området och tävlingen, bland annat har det kommit till en masters-tävling där några av väldens mest kända skateboardlegender gör upp om 10 000 euro, berättar Erik Löfvander projektledare på kommunens arrangemangsenhet. Åkare som kommer till Malmö de här dagarna är inom sporten välbekanta namn som Chris Miller, Pat Nogho, Reese Simpson, Christian Hosoi, Sergie Venture, Lester Kasai, Anders Tellen, Dave Duncan, Dave Toms och Johnny Sandberg. Mellan torsdag och söndag kommer de visa sina tricks i skateboardanläggningen i Västra Hamnen. Först gör man upp i deltävlingen inom skateboardserien, sedan avgörs finalen för de som gått vidare i deltävlingarna runt om i Europa. På den här nivån får publiken se det bästa som åkarna kan prestera – mycket står på spel, prissumman på 35 000 euro och den som gör bästa tricket belönas med en motorcykel.

 

Poolkonst, musik och fotboll

Varje år brukar en konstnär måla den djupa skatepoolen på området. Jan Loftén, industridesigner och utbildningsansvarig på Beckmans formlinje har målat en löparbana i poolen inför årets tävlingar.

   – Skateboardåkning är befriad från regler och begränsningar. Jag har tittat på hur traditionella sporter fungerar. De flesta exponerar sina regler genom sina spelplaner. Jämförelsen med skateboarding blir tydlig och humoristisk när vi överför en tvådimensionell löparbana till poolens tredimensionella hårda betongyta, säger Jan Loftén som även deltar i masterstävlingen.

   Under tävlingshelgen spelar också lokala och internationella band och djs. På torsdagen hörs Göteborgsbandet Headless Marines punkinfluerad rock och skivaktuella The Tremolo Beer Gut gör en modig insats på otursdagen med sin surf- och garagerock. Concrete SS spelar explosiv punk och från Köpenhamn kommer dj Skovy från Soulclub, och Rasmus Schack från klubben Midweek Breaks. Tävlingarna är gratis för allmänheten och förra året kom många nyfikna till skateanläggningen, då räknade man ihop runt 30 000 besök.

   – Så i år har vi utökat läktarkapaciteten med ytterligare 600 platser, till totalt 3 600 platser, säger Erik Löfvander som även planerat in fotbollsmatchen mellan Sverige och Spanien på lördag. Den visas på storbildskärm direkt efter tävlingarna. 080609


 

SM-guld till Karlshamn i klen publiksport

 

PUBLIKSNÅLT. Nyligen tog Sydkustens Sportdykarklubb Karlshamn sitt första guld när SM-slutspelet i undervattensrugby avgjordes i Stockholm. Det här är en sport som har stora problem publikmässigt, eftersom det är svårt att följa matcherna från ytan.

   – Men vid stora mästerskap som SM och internationella matcher och cuper anordnar man med en undervattenskamera som projiceras upp på tv-monitorer och storbildsskärm, berättar vinnarlagets tränare Johan Gårdmo.

   Finalsegern mot Malmö-Triton, som varit landets ledande lag i sporten de senaste åren, var efterlängtad. Malmöklubben har varit svenska mästare med sju raka SM-guld. Fredrik Strångert blev utsedd till turneringens bäste spelare, han satte också flest mål i finalmatchen. På måndag har SSDK säsongsupptakt med första träningen utomhus på Väggabadet. En dag i veckan tränas man gemensamt och utöver det gäller egna träningar. I dagsläget finns inga inbokade matcher, men det talas om en sommarturnering på Gotland i augusti. Serien drar igång i september månad, för den som vill beskåda landets bästa och blötaste rugby. 080605

Taktiksnack hos SSDK i SM 2008.

Taktiksnack under SM som uppenbarligen föll väl ut för SSDK i Karlshamn. FOTO: FREDRIK LUNDSTRÖM

 

Larsson och Thorstensson lämnar Lugi

 

HANDBOLL. Lugis norske spelare Thomas Larsson väljer att lämna Lugi för att åter spela i den norska ligan med HK Drammen, meddelar handbollsklubben idag. Även vänstersexan Charlie Thorstensson väljer att säga upp sitt avtal med Lugi. Han tänker varva ner och istället för handbollen satsa på studier. 080605


 

Han är inte vad han heter

 

Grammybelönade Lupe Fiasco kommer med hiphopen till Malmö.

 

HIPHOP. Bara 22 år gammal hade han fått ett undergroundrykte genom en serie omtalade mixtapes och blev erbjuden skivkontrakt av sin gode vän Jay-Z. Han avböjde för att istället starta sin egen etikett.

Lupe Fiasco

Lupe Fiasco.

FOTO: LIVE NATION

   Det handlar om den grammybelönade hiphopstjärnan Lupe Fiasco, som dock gav Jay-Z en betydande roll som exekutiv producent för debutalbumet Food & Liquor som också innehåller samarbeten med bland annat Neptunes och Kanye West. Skivan vann en Grammy för singeln Daydreamin och nominerades även i kategorierna Best Rap Album, Best Rap Solo Performance och Best Rap Song.

   Fiasco är ett taget namn, Wasalu Muhammad Jac, som han heter egentligen rullade runt på skateboard i de smutsiga delarna av Chicago. Han hade ögonen på västkustens gangstas med Ice Cube i spetsen, och på New Yorks mer vässade historieberättare med Nas som stor förebild. I december släppte Fiasco uppföljaren The Cool med förstasingeln Superstar, där han den här gången släppt taget om sina demonproducenter till vänner för att bli en världsartist på egna ben. Plattan sålde snabbt guld i USA och kan troligen räknas som en av förra årets främsta hiphop-album. Låtarna spelas säkerligen när Lupe Fiasco intar scenen på KB i Malmö om knappt en månad. 080605


 

Fem nya stjärnor till skånskt slott

 

SLOTTSSTJÄRNOR. Ska du åka till skånska slott och herresäten i sommar? Då kanske du stöter på de fem svenska stjärnorna som kommer att medverka i årets omgång av SVT:s porträttserie Stjärnorna på slottet. I sommar kommer 70-årsjubilaren Christina Schollin, idag både skådespelerska och affärsinnehavare till Sydsverige, liksom den tolv år äldre operasångerskan Kjerstin Dellert. Med på slottet finns också konsertpianisten Staffan Scheja och den nu 71-årige mångkonstnären Jan Loffe Carlsson. Yngst i sällskapet är författaren och komikern Jonas Gardell, 45 år.

   Inspelningarna sker under perioden 3-9 augusti på Häckeberga slott vid Romeleåsen mellan Dalby och Skurup i Skåne, men när serien ska sändas i tv är ännu inte klart. Slottet som stjärnorna invaderar är av fransk renssansstil efter ritningar av Helgo Zettervall, och är beläget på en holme i Häckebergasjön. Nuvarande slottsbyggnad uppfördes med start 1872 då Wrangel von Brehmer ersatte den 1500-talsborg som fanns på platsen med den byggnad som finns idag. Slottet är typiskt för den gamla adelns sätesgårdar, där uppfödning av oxar och ollonsvin hade stor betydelse. 080605

 

Ostron på terrassen sista kvällen för förra årets slottsstjärnor Jan, Britt, Arja, Magnus och Peter.

FOTO: © NILS BERGENDAL

Stjärnorna på slottet


 

Inget hopp för Holm i Malmö
Stefan Holm

FRIIDROTT. Det blev en del fina resultat av skåningarna på årets första Grand Prixtävling i friidrott i Malmö, MAI-galan, under tisdagen. Eller vad sägs om Malmö AI:s Emil Zail som vann 100 meter på 11.22 före IFK Växjös Erik Karlsson. Galan innebar Europacuputtagningar och idrottare av världsklass kom till stekheta Malmö. En som är van vid ansträngning under sådana här förhållanden är supertalangen Abubaker Kaki från Sudan. Han var segertippad redan från början efter att ha hotat världsrekordet på 1000 meter på GE Galan i vintras. Han tog också hem guldet på 800 meter vid inomhus-VM i Valencia, då han ledde finalen från start till mål. I Malmö startade Kaki på 1500 meter och slog lätt sitt personbästa 3.45 från ungdoms-VM för tre år sedan. Igår vann han på sträckan och gick i mål på 3.39. Många av grenarna vid MAI-Galan är observationsgrenar inför Europacupen som avgörs i Istanbul i midsommarhelgen. Förbundskapten Thomas Engdahl fanns därför på plats i Malmö för att följa tävlingarna. Höjdhopparprofilen Stefan Holm skulle också ha kommit till galan, men meddelade redan i söndags att han vaknat med hög feber och illamående. Han valde istället att kurera sig ordenligt och avstod därmed debuten i Skåne. 080604

 

Bara titta inte hoppa. Stefan Holm fick avstå MAI-galan under tisdagen.

FOTO: RYNO QUANTZ/SVENSK FRIIDROTT


Se på tv är också ett evenemang

 

Följ matcherna hemma, men ändå lite borta i Sverige: 10/6 Sverige-Grekland, 14/6 Sverige-Spanien, 18/6 Sverige-Ryssland.

 

FOTBOLLS-EM. Det är fyra dagar kvar. Många står utan den eftertraktade biljetten till 2008 års fotbolls EM. Vad gör man? Plan B. Varför åka hela vägen till Schweiz och Österrike när man kan se matcherna på tv, eller bio? Nja, det kan bli en trevligare och mer social upplevelse än det låter. På flera håll runt om i Sydsverige arrangeras för fullt en drös EM-fester där matcherna kan följas nästan som från läktaren, via en storbildsskärm eller på digitala biografer i Emmaboda, Höör, Lammhult och Osby.

   I till exempel fotbollslandet Italien har man alltid kunnat se matcherna på tv nere på den lokala tratorian, men när fenomenet kom till Sverige för flera år sedan arrangerades det inte helt smärtfritt. Förhoppningsvis har man vid det här laget blivit så varm i kläderna att man inte längre gör om misstagen och glömmer bort att ordna med sändningstillstånd, något som annars kan sluta som en dyrbar historia. Men hur långvariga evenemangen till slut blir här hemma i Sverige hänger naturligtvis på våra svenska storspelare. 080603

 

Fotnot. Mer information om fotbolls-EM finns på Fotbolls EM 2008.

I bland annat Småland, Lund och Malmö arrangeras stora publika EM-fester.

 


Prinsessor på hal is i vinter

 

Det är 156 dagar kvar tills nya evenemangsarenan Malmö Arena invigs, ändå finns flera stora event inplanerade där. På torsdag släpps biljetterna till nästa stora evenemang, den här gången något för hela familjen.

Disney on ice

FOTO: BILDBANK DISNEY

ISSHOW. Det är den turnerande isshowen Disney On Ice med sju modiga prinsessor; Askungen, Snövit, Törnrosa, Mulan, Ariel, Belle och Jasmin som intar den glittrande isen den 22-25 januari nästa år. Isshowen är den 18:e i ordningen som kommer till Sverige och riktar sig som vanligt till de yngre familjemedlemmarna och den som vill uppleva isartister i världsklass och äkta amerikansk romantik och spänning. Service för de yngre, ”alla talar svenska”, gäller även på isen. Andra pågående shower kretsar kring både Nemo, Mimmi och Musse, men i de flesta har man snöat in på det tacksamma temat med prinsessor. Även den här musikaliska isresan går till förtrollade slott och fjärran länder långt, långt borta – på isen i Malmö möts de sju prinsessorna i sju klassiska Disneyäventyr. Den som sett filmerna om Askungen, Snövit, Törnrosa, Mulan, Den lilla sjöjungfrun, Skönheten och Odjuret samt Aladdin lär därmed känna igen både handling och musiken. Biljetterna släpps på torsdag. 080603

 

FAKTA Disney on ice är flera olika turnerande isshower producerade av Feld Entertainment under godkännande av Walt Disney. Konståkare klädda som de välkända tecknade figurerna turnerar i olika produktioner som körs parallellt. Föreställningarna har spelat över hela världen, även i de delar där man saknar tradition med skridskoåkning, som till exempel Sydamerika, Mellanöstern, och Sydostasien.


 

Nomineringarna till Guldklaven 2008

 

 


Årets Låt:
En lycklig man, Mats Bergmans
Ett liv med dig, Drifters
Skicka mig ett vykort, Thorleifs


Årets album:
En helt ny dag, Fernandoz
New Beginning, Shake
Vagabond, Lasse Stefanz


Årets gitarrist:
Peter Hansson, Kindbergs
Lars-Olof Karlsson, Matz Bladhs
Conny Olsson, Fernandoz


Årets blåsare:
Saxtrion i Bengt Hennings
Saxtrion i Cavalkad
Joacim Svensson, Claes Lövgrens


Årets keyboardist:
Magnus Franzén, Thorleifs
Erik Lihm, Erik Lihms
Chris Lindholm, Highlights


Årets basist:
Håkan Johansson, Expanders
Håkan Liljeblad, Streaplers
Stefan Ryding, Casanovas


Årets trummis:
Jörgen Löfstedt, Thorleifs
Viktor Persson, Svänzons
Hans Plahn, Sannex

Thorleifs

Det är de etablerade dansbanden som dominerar bland nomineringar till årets Guldklave.

Thorleifs har nominerats i tre kategorier av sju. FOTO: MARTINA WÄRENFELDT

 

Omröstning i prestigefylld dansbandstävling havererade

 

DANSBAND. Det är de stora namnen som finns representerade när nomineringarna till årets upplaga av dansbandsgenrens egen prisgala Guldklaven tillkännages.

   Den 13 juli avslöjas vem som får priser efter omröstningen som pågår fram till den 6 juli. Juryn består av representanter från prisets instiftare, som har vardera en röst. Publiken får en röst som registreras per telefon. Men när P4 Dans i fredags presenterade de nominerade, kunde man inte få telefonomröstningen att fungera. Det felet ska enligt Sveriges Radio vara fixat nu. Tre nomineringar finns i sju kategorier. Dessutom ges specialpriser till Årets arrangör och Årets Bjarne. Bjarnepriset ges till det band som mot alla odds lyckas genomföra en spelning, men av de tio band som man hitills fått röster på, finns inget från södra Sverige.

   – Guldklaven är viktig för branschen. Musikerna får uppskattning och eftersom svenska folket får vara med och rösta finns det en bred representation, säger programledaren för P4 Dans, Thomas Deutgen, som även producerar årets Guldklavengala. Priset instiftades år 2000 av Sveriges Radio, danstidningen Får Jag Lov och Dansbandsveckan i Malung, för att uppmärksamma musikgenren i landet. 080603


Från Chicago till välkänd Skånemylla

METAL. Känns pojkarna igen? Medlemmarna i metalbandet Darkane från Helsingborg återvänder till hemtrakterna i sommar. De har gjort om sin hemsida till en blogg där man lägger ut bilder och nyheter kring bandets musikproduktioner. Bland annat vill man visa sina fans hur hemstaden ser ut.

   – Om man gillar oss, Soilwork, The Defaced, Terror 2000 eller något annat Helsingborgsband kanske man uppskattar att se gatorna där vi vandrade runt som tonåringar och drömde om att spela på de stora scenerna, tror gitarristen Christofer Malmström. Det var han och trummisen Peter Wildoer som bildade gruppen 1998. Efter att ha varit borta från rampljuset i tre år är bandet nu fyllt av revanschlust. Till hösten släpps deras femte album Demonic Art och kanske får Helsingborgarna höra något från detta redan i sommar. Bandet kommer med sin nya sångare, Jens Broman och spelar på Gröningen den 25 juli.

   – Vi är jättesugna att spela på Helsingborgsfestivalen, publiken kan förvänta sig modern melodisk ultrabrutal trash metal, säger Christofer Malmström. Efter en vår när han ägnat mycket tid åt att byta blöjor på nyfödda dottern och Jörgen som ingenjör har startat upp en fabrik i Iran – har Peter och Klas fått förbereda mixen av albumet. Nyligen var de i USA för att spela på Chicago Powerfest, som blev Jens Bromans amerikanska livedebut. 080603

Darkane

 

Barnteater

FOTO: ARKIVBILD eventnews.se

Öresund får stort barnteaterevenemang

 

BARNTEATER. I konkurrens med London och österrikiska Linz vann Malmö tillsammans med Köpenhamn värdskapet av en stor internationell kongress och festival för barn- och ungdomsteater. Det är organisationen Assitej med professionella teatrar för barn och ungdomar i 80 länder som ordnar evenemanget vart tredje år, nyligen i Melbourne, Australien, där man bestämde att Malmö och Köpenhamn står för värdskapet 2011. Kongressen kommer att arrangeras av svenska och danska Assitej och efterföljs av en teaterfestival med deltagare från hela världen. Enligt tidningen Politiken väntas uppemot 40 000 besökare till de olika evenemangen. 080603


 

Omstridd kulturchef lämnar

 

Disa Åberg idag: ”Dagsverket är gjort och friheten lockar”

 

AVTACK. Hon påminner om M mer än bara till utseendet. Men arbetet som chef för kulturen i Helsingborg har inte varit fullt lika dramatiskt som i en James Bond-film. Debatten kring Disa Åbergs beslut i samband med förändringen av Helsingborgs kulturorganisation har dock varit tidvis het.

   – Som person har jag inte gått opåverkad, men jag står fast vid min övertygelse att förändringen var nödvändig. Jag är säker på att den nya organisationen, med de kompetenta och kreativa chefer som jag rekryterat, kommer att få kulturen att växa och blomstra ännu mer i framtiden, meddelar hon i ett pressmeddelande idag. Hon lämnar posten till årsskiftet eller när en ny kulturchef rekryterats, för att ägna sig åt mer meningsfulla saker.

 

Vill bli fri

   – Jag längtar efter frihet. Efter fri tid att göra det jag själv vill; umgås med familj och vänner, skriva, resa, måla, dansa, läsa… ja, det finns ju hur mycket kul och meningsfullt som helst att fylla livet med, tycker hon. Disa Åberg är 40-talist med två akademiska examina i humaniora och en i information och marknadsföring. I yrkeslivet har hon varit chef i både privat och offentlig sektor, bland annat som länsmuseichef i Norrbotten, vd för Partners reklam- och designbyrå samt distriktschef i SVT. Disa har också varit kulturchef i Umeå innan hon blev kulturchef i Helsingborg 2003. Där var hon bland annat varit initiativtagare till Designåret –05. Under 2006 kämpade hon mot cancer och hennes arbete som kulturchef i Helsingborg uppbars då av Kerstin Malm-Andersson, numera chef för utvecklingsnämndens förvaltning. 080602

Disa Åberg

– Den nya organisationen för kulturen i Helsingborg är på plats och det finns andra värden i livet som jag nu tycker det är dags att ta vara på. Allt inräknat känns det som en bra tidpunkt för mig att dra mig tillbaka. Detta är ett beslut som mognat fram under en längre tid, säger kulturchefen Disa Åberg.

FOTO: RICKARD SVENSSON

 


 

Guide om säkerhet avslutar uppdrag

 

Att det är många faktorer som påverkar säkerheten på evenemang visste väl de flesta. Men allt som nämns i den 218 sidor långa handboken har inte alla arrangörer koll på. Ändå läggs uppdraget om evenemangssäkerhet ned.

 

EVENTPLANERING. En ny handbok för arrangörer av olika evenemang har tagits fram för att göra upplevelser mer säkra. Sommarens festivaler har knappast arrangerats efter Räddningsverkets och Rikspolisstyrelsens nya guide som släpptes i förra veckan. Enligt den är den här typen av evenemang och konserter komplexa verksamheter som kräver kunskap och god planering.

 

Avvaktar huvudman

Mindre aktiviteter arrangerade av några lokala eldsjälar kan snabbt växa sig riktigt stora. Nu anser myndigheterna att det är viktigt att planera för säkerhet, hälsa och trygghet för alla inblandade redan på idéstadiet.

   – Vi sprider guiden så gott det går. Via media och vykort, berättar Margareta Nisser-Larsson, projektledare vid Räddningsverket. Enligt henne är evenemangsguiden bara rådgivande och kan användas som en uppslagsbok och ett diskussionsunderlag, så att man talar om samma begrepp mellan myndigheter och arrangörer. Men något vidare eller djupare arbete med landets evenemangsarrangörer blir det inte.

   – Räddningsverket avslutar nu uppdraget med evenemangssäkerhet. Vi har överlämnat allt till regeringen och hoppas att de utser en huvudman snarast för arbetet, fortsätter Nisser-Larsson.

 

Ingen hemlig åsiktsregistrering

Faktorer som kan påverka säkerheten är bland annat publikmängd, väderlek, tidpunkt, plats och tillgänglighet. Annat som arrangörer bör ha i åtanke är de mer påverkbara faktorerna såsom utformning, dimensionering och placering av entréer och utgångar, scenområdet, staket, specialeffekter, ljud och ljus, parkering, hygien och sanitet, mat och dryck, media, camping, sjukvård och behov av släckutrustning.

   I guiden tar man också upp artisternas beteende och attityd, vilket orsakat kritik om att man skulle uppmana arrangörer att undersöka artisters politiska åskådning. Men kritiken tillbakavisas av Petter Säterhed vid XNSE Safety som tagit fram merparten av innehållet i guiden på uppdrag av Räddningsverket.

   – Guiden råder inte arrangörer att ta reda på politiska åsikter. I den finns ett exempel på hur en artistprofil kan se ut och att konstnärligt och politiskt budskap kan vara relevant för säkerhetsplaneringen. Vissa artister använder sitt uppträdande för att ventilera politiska budskap – vilket självklart är helt i sin ordning. Men artisten, och därmed artistens budskap, är generellt sett relevant för vilken publik som kommer - och hur den kan väntas bete sig. Artistprofilen har inga politiska förtecken och är inget hemlighetsmakeri, utan handlar helt enkelt om att i förväg veta så mycket som möjligt om artisten och publiken för att kunna ordna ett bra och säkert uppträdande, säger han.

   Säkerhetsguiden riktas främst till arrangörer, men också utbildare inom evenemangssäkerhet samt tillståndsmyndigheter som polis, sjukvård, räddningstjänst, miljö- och hälsa. 080602

 

LILL ERIKSSON

 


 

Nyheter maj 2008

 

Nyheter april 2008

 

Nyheter mars 2008

 

Nyheter februari 2008

 

Nyheter januari 2008

 

Nyheter december 2007

 

Nyheter oktober-november 2007

 

Nyheter september 2007

 

Nyheter sommaren 2007

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007